Smartlog v3 » Store og små kommunikationsindfald fra UNGE KOMMUNIKATØRER » Vil du give spinkontrol en chance til?
Opret egen blog | Næste blog »

Store og små kommunikationsindfald fra UNGE KOMMUNIKATØRER

En del af Dansk Kommunikationsforening ............................... Her blogger UngKom. Giv din mening med på vejen.

Vil du give spinkontrol en chance til?

21. Aug 2007 12:20, ungkom

NB: Anne Kirstine Toftvang er i gang med spinkontrol, her hvor valget er udskrevet. Henvend dig til hende hvis du vil være med. 

Til alle studerende - eller andre vakse typer - der læser eller har læst kommunikation, retorik, journalistik, filosofi, statskundskab  og lignende, og som vil spidde spinnet i den kommende valgkamp. 

Husker du spinkontrol.dk? Spinkontrol.dk blev sat i verden i forbindelse med folketingsvalget 2005 af tre retorikstuderende med det ædle formål at få en bedre politisk debat i løbet af de cirka 3 uger –  fra udskrivelsen af valget og til valgaftenen – som almindeligvis kaldes valgkampen. Spinkontrols praksis og eneste produkt var et artikelformat på 15-25 linjer, såkaldte ”observationer”, som skulle påpege eventuelle fordrejninger og manipulationer gjort af politikere, medier eller andre i valgkampen.

Hvis du husker spinkontrol, ved du også at spinkontrol måtte lukke efter to dage fordi vi med tre studerende i redaktionen ikke var gearet til at udfylde det billede som medierne og dele af befolkningen havde af os. Forventningerne om en allestedsnærværende dommerinstans blev for store og arbejdet med mails og telefonopkald blev for overvældende. Vi druknede i spinkontrol-ideens succes. Læs mere om hvorfor her.

Vi i den gamle redaktion er mere og mindre et andet sted i livet nu og har ikke noget ønske om at være spinkontrol igen. Men vi har et ønske om at give konceptet en chance mere. Nu med en redaktion der er stor nok og har lært af de erfaringer vi gjorde os dengang. Med andre ord: Vi er klar til at overdrage såvel vores erfaringer som selve spinkontrol.dk til nye kræfter.

Er du interesseret, så se om du lever op til følgende krav: Du har studeret i mindst et år. Du er dygtig til at skrive og skriver et korrekt og fejlfrit dansk. Du har erfaring med formidling eller tekstproduktion. Du er dygtig til at analysere og vurdere argumentation. Du interesserer dig for den politiske debat, men har ikke stærke partipolitiske præferencer eller aversioner, hverken officielt eller uofficielt. Du er velorienteret, og du er fornuftig.

Redaktionen må gerne være en gruppe af studerende der i forvejen kender hinanden og arbejder sammen, og der skal blandt redaktionens medlemmer eller redaktionens netværk findes en beredvillig teknisk ankermand med flair for det computer- og web-relaterede.

Husk at det er lige så ulønnet som det er udfordrende.

På min profilside på Kommunikationsforum, som du finder her, er samlet alt hvad du skal vide, og derfra kan du så kontakte mig via min mailadresse.

Martin Lund, på vegne af spinkontrol.dk
 

Kommentarer

 1. Mai
  23. Aug 2007 00:14
  1

  Jeg var en af dem, der synes, det var meget ærgeligt, at Spinkontrol.dk stoppede!

  Derfor synes jeg, det er en super idé at starte det op igen. Dog tror jeg, det er vigtigt at de, der skal stå for herlighederne, gør sig det klart, præcis hvad det er, de vil bidrage med, som diverse bloggere ikke allerede tilbyder (bloggerne eksisterede jo ikke i samme form og omfang for et par år siden).
  Blot en opfordring til overvejelse fra mig, som er lidt ærgelig over, jeg ikke lever op til kravene ;o)

 2. Martin Lund
  26. Aug 2007 17:19
  2

  Hej Mai, du er jo velkommen til at henlede opmærksomheden på eventuelle "observationer" til den tid, men med dit politiske engagement er det korrekt at det ikke går at du er en del af redaktionen.

  Det unikke ved spinkontrol-ideen er at spinkontrol kun skal eksistere og fungere i selve valgkampen. Dette giver en mere skærpet og intens publikumsinteresse. Samtidig har spinkontrol også den særlige - og lidt farlige - egenskab at der ikke er nogen diskussion af observationerne. Det betyder at de i højere grad bliver en "dom": Her trådte X over stregen i forhold til redelig argumentation, basta. For det tredje - og her hentyder jeg til din kommentar om de mange flere blogs - er spinkontrol, bl.a. på grund af de nævnte egenskaber, et udtryk for relevant sorteret information, og det tiltrækker et stort publikum (heriblandt folk som ikke er hjemmevandt med blogs). Det særlige spinkontrol kan tilbyde, er spin-observationer, heraf observationer som man måske ikke lige ser i andre medier, og som er redigeret ud fra idealistiske interesser. Men det betyder også at man i høj grad gør sig til en dommerinstans (i hvert fald i publikums øjne), og det er en farlig rolle at påtage sig hvis man i en observation har grebet store etablerede medier i manupulerende fremstilling af fakta, og de derefter forsøger at angribe spinkontrol. Man skal være dygtig til at kommunikere at man ikke er en altomfattende instans der kan observere alt, og jo derfor heller ikke nødvendigvis får balanceret "dommene" i forhold til "hvilke uredeligheder der rent faktisk sker på banen". Det forekommer selvindlysende når man selv sidder i redaktionen, men det er vigtigt at kommunikere det massivt og konstant ud. Hvorfor? Fordi folk drømmer om en alvidende dommerinstans der kan fortælle dem præcis hvem der manipulerer mest i valgkampen.

 3. Niels MLP
  28. Aug 2007 18:19
  3

  Spændende. Jeg håber der kommer nogle gode arvtagere. Jeg vil opfordre de studerende på mit kursus i Social software til at overveje om man kunne sammentænke den klare dommer-/redaktørrolle med en bred inddragelse af "masserne" gennem en form for social software (se evt mit lille blogindlæg herom:
  http://nielsmlp.blogspot.com/2007/08/giv-spinkontrol-en-chance.html
  Eller ville det være helt ved siden af hvad I er ude efter, Martin?

 4. Martin Lund
  28. Aug 2007 22:42
  4

  Hej Niels. Dejligt og interessant indlæg om at lette presset på redaktionen og give flere mulighed for at byde ind. Jeg kan fantastisk godt lide det redaktionelt rene produkt, og du anerkender jo også i dit indlæg at rent kaos fra masserne ikke er lykken. (Jeg skal hilse og sige at politisk harme der vil ud på skrift, ikke altid er det mest sobre og konstruktive læsestof, men det vil med garanti finde vej til spinkontrol hvis spinkontrol står åbent.) Umiddelbart er vi jo bevidste om at redaktionen denne gang skal være større og dermed stærkere, og det har automatisk ledt mine tanker hen på en redaktion i to niveauer. En ansvarshavende kerneredaktion på 2-3-4 mennesker, og så en større redaktion udenom som har lige så store kompetencer til at skrive observationerne, men altså ikke ansvaret. Uden om dette har vi så igen (akkurat som sidste gang) en række observatører med faglighed på forskellige områder, ligesom vi har helt almindelige danskere der kan sende en mail.

  Når det er sagt, så synes jeg ikke man skal stoppe med at tænke i dine ideer. For en person med meget lille forstand på "open source" og "social software" skal jo ikke afholde andre fra at komme frem til et kompromis mellem det lukkede og det åbne som rent faktisk vil kunne fungere. Det skal under alle omstændigheder være et spinkontrol version 2.

 5. Niels MLP
  29. Aug 2007 12:39
  5

  Eller "spinkontrol 2.0" - hvis man skal være helt med på beatet for uopfindsom navngivning i disse dage ;-)

  Jeg synes klart det lyder rigtigt at tænke redaktion i flere niveauer. Og så tror jeg godt, man kan åbne op for at "almindelige danskere" ad andre og mere synlige veje end at de kan sende en mail. Måske ville det være hensigtsmæssigt at kræve at folk opretter en profil - måske baseret på mobilnummer så de ikke bare kan lave en på alle deres 27 gratis e-mailadresser. Og helt sikkert ville det være væsentligt at udforme nogle klare retningslinier og nogle arbejdsgange for hvordan man kan opfordre til det konstruktive og forsøge at dæmme op for det mindre konstruktive galle...

 6. Mai
  17. Sep 2007 13:30
  6

  Hej Martin,

  Jeg har først set din kommentar til mig nu.
  Jeg kan godt regne ud, hvorfor man ikke ønsker, at politisk aktive skal deltage i Spinkontrol. Men, det provokerer mig også.
  Når fx jeg selv udtaler mig om politisk kommunikation, så er det udfra den viden, jeg har fået via mit studie, egne erfaringer og samtaler med kompetente personer.
  Jeg siger eller skriver ikke, som jeg gør, for at det skal komme det parti jeg er medlem af til gode.
  Visse sager, der handler om mit eget parti, undlader jeg faktisk at kommentere på, fordi min viden om sgaen er uofficiel eller fordi jeg på anden måde er inhabil.

  Jeg synes denne angst for de politisk aktive er uheldig, for mange af de skarpeste politiske analytikere i dette land er, som jeg ser det, netop tidligere politiske aktive. Ihvertfald når det gælder den yngre generation.
  Disse er typisk kun overgået af visse journalister, som jeg principielt set egentlig ikke kan se hvorfor, skulle være mere troværdige.

  Er blindt læmminge-fokus på nyhedskriterierne mere hæderligt end ærlige politiske holdninger?

  Mai ;o)

Arkiv

Tags

Arkiv

Relaterede