Smartlog v3 » Store og små kommunikationsindfald fra UNGE KOMMUNIKATØRER » Skal kommunikatørerne løse op for klimaknuden?
Opret egen blog | Næste blog »

Store og små kommunikationsindfald fra UNGE KOMMUNIKATØRER

En del af Dansk Kommunikationsforening ............................... Her blogger UngKom. Giv din mening med på vejen.

Skal kommunikatørerne løse op for klimaknuden?

22. Apr 2008 11:01, ungkom

De langhårede socialkonstruktivister har sagt det længe: Vores billede af virkeligheden skabes igennem sproget. Det er igennem sprog, vi forstår os selv og vores omverden. Vores sprogs begrænsning er samtidig vores tankes begrænsning.

Disse efterhånden gamle teser oplevede jeg i går sat ind i den højaktuelle klimadebat. På Dansk Kommunikationsforenings gå-hjem-møde om klimadebatten, afholdt hos Banedanmark, argumenterede Erik Rasmussen fra Mandag Morgen for, at hvis vi skal løse verdens klimaproblemer, så skal regeringer, virksomheder, NGO’er og private forbrugere have et fælles sprog til at tale om klima i. Jeg fortolker logikken bag som værende, at hvis vi ikke har et fælles sprog, så kan vi ikke finde en fælles løsning. Vores billede af problemet – af klimavirkeligheden – vil være forskelligt.

Jeg tror allerede, vi er godt på vej mod et fælles sprog om klima. I dag kan man ikke tænde for fjernsynet eller se nyheder på nettet og i TV uden at blive inddraget i den miljødiskurs, der er ved at forme sig om de mange nye, ”frække” termer. Termer som f.eks. klimaforbruger, klimamærkning, klimapionér, clean-tech, biobenzin, reduktionsmål og (min personlige favorit) klimachok - et chok man åbenbart kan få, når man oplever realiteterne i de drastiske klimaforandringer på egen krop.

Måske er det i den sproglige konstruktion, at kommunikatørernes forpligtelse overfor miljøet virkelig befinder sig: Udviklingen af et sprog og en terminologi, der kan gøre flere aktører i stand til at forholde sig til klima og forstå hinandens udgangspunkter for at forholde sig til klimadebatten. Kun igennem et fælles sprog kan man finde en fælles løsning.

Det lyder da i hvert fald fornemt, at man bare ved at være kommunikatør og stille et sprogligt verdensbillede til rådighed kan være med til løse klodens klimaproblemer – gad vide om den holder..

Jakob Danving

Kommentarer

 1. Marianne, formand Ungkom Nordjylland
  22. Apr 2008 12:38
  1

  - og det er jo i virkeligheden dét, (vi kommunikatører med) socialkonstruktivismen kan: "kom, lad os blive enige om, at vi lever i en virkelighed, hvor klimeproblemerne raser" - og det er så dén konvention, der hersker - i den diskursive såvel som sociale praksis.

  Det kunne dog være spændende, hvis vi også havde kompetencer og overblik til at være medskabende for en gængs enighed om, hvordan disse problemer så kan løses!

  Men okay - det er måske også lige lovlig meget at lægge på vores (kommunikations)skuldre, er det ikke? ;-)

Arkiv

Tags

Arkiv

Relaterede