Smartlog v3 » Store og små kommunikationsindfald fra UNGE KOMMUNIKATØRER » Giver DR os de politiske nyheder vi har brug for?
Opret egen blog | Næste blog »

Store og små kommunikationsindfald fra UNGE KOMMUNIKATØRER

En del af Dansk Kommunikationsforening ............................... Her blogger UngKom. Giv din mening med på vejen.

Giver DR os de politiske nyheder vi har brug for?

19. May 2008 11:22, ungkom

”Revisionsfirmaet Ernst & Young har fundet problematiske bilag for 4.809 kroner fra den tid, hvor Lars Løkke Rasmussen var amtsborgmester. Løkke fordobler beløbet og giver pengene til Børnecancerfonden.”

Jeg synes at denne underrubrik fra DR Nyheder er interessant. Nu afspejles det helt ned i sprogbrugen at journalisterne selv godt ved at de producerer ren underholding og automatjournalistik. Udsagn 2 lyder jo som en kliche fra et af de store indsamlingsshow eller som en replik fra Giro 413. Det er selvfølgelig Løkkes parering af sagen der får sprogbrugen til at tage denne drejning, men det er bemærkelsesværdigt at udsagn 1 ikke er en nyhed i sig selv. Helheden bliver til en ureflekteret nyhed om spin, i stedet for en saglig vurdering af om Lars Løkke Rasmussen har forvaltet sit hverv som amtsborgmester på en måde som man kan identificere sig med hvis man havde været i hans amtsborgmestersko.

Og hvad med denne her:

”Integrations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech har valgt tavshedens strategi. Ikke et ord vil hun sige til, at regeringen har besluttet, at dommere ikke må bære religiøs hovedbeklædning.”

Og denne her:

”De Konservative vil nu ikke blot boykotte åbningsceremonien, men også afslutningsceremonien ved OL. Hermed trodser de statsministeren, der har kaldt en boykot af ceremonien for hyklerisk.”

Eller denne her:

”Konservativ Ungdom mener, at samarbejdet med Dansk Folkeparti skal stoppe. Årsagen er, at Kristian Thulesen Dahl kalder sit parti for antimuslimsk.”

For ikke at tale om denne her:

”Udenrigsministeriet er i gang med at ruste danske ambassader for at undgå, at det kommende forbud mod tørklæder for dommere skaber nye problemer for Danmark.”

Og så lige denne her:

”Det er ikke BUPLs skyld, at de samme børn og forældre, som blev ramt af strejken for et par uger siden, nu bliver ramt af strejke igen. Det siger formand for BUPL Henning Pedersen.”

Jeg kunne såmænd også tage resten af dagens nyhedshistorier med. De kører alle på endeløse føljetoner – eller temaer – og man kan næsten mærke hvordan journalisterne selv har prøvet at lave en historie ud af ingenting (herunder meningsmålinger), eller hvordan diverse spindoktorer har sørget for at give deres parti eller organisation nyhedsværdi på baggrund af nye dryp på et tema.

Historierne iklæder sig lånte fjer ved at foregive at handle om de store temaer: moral, miljø, demokrati, sameksistens og reelle nyheder. For i virkeligheden handler de kun om hvorvidt nogen i overført forstand har fået kastet mudder på skjorten eller selv rager rundt i pløret. De reelle temaer i øjeblikket er fx 1: OL-farcen, 2: Farum-farcen (forsøges genkaldt gennem Løkke-farcen), 3: Birthe Rønn Hornbech-farcen, som står i direkte forlængelse af NA-farcen, og som handler om DF’s indflydelse, 4: Farcen om DF som erklæret antimuslimsk – reelt en betegnelse Birthe Rønn Hornbech gav dem, og som Kristian Thulesen Dahl kom til at proppe sig selv i halsen fordi han prøvede at være imødekommende med sandheden ud fra modstanderens formulering (og det skal man aldrig). Den sidste er ikke en af de store tema-farcer, men viser at man hjertens gerne vil lave stort ståhej ud af absolut ingenting.

Som læsere stopfodres vi med tomme kalorier i form af (overdramatiseret) konflikt, (kunstig) aktualitet, (falsk) forargelse og endimensionelle skyldsspørgsmål. Det er lidt ligesom at se en eklatant ringe tv-serie – iblandet følelsen af at se Big Brother, der reelt er et spil om positioneringer og vinklet herefter. Sådan er det over hele nyhedslinjen – jeg tager blot fat i DR fordi vi måske godt kunne forlange noget mere af et public service-organ.

I stedet for på nettet og i TV-Avisen i første række at præsentere os for diverse farce-føljetoner kunne man vælge helt at droppe ”nyheder” som ikke gør os en pind klogere, og så skære nyhedskagen helt nøgternt mellem ritzau-journalistik a la Update og reel undersøgende, vidensakkumulerende og løsningssøgende journalistik.

Jeg er så stor en licenstilhænger at jeg ikke kunne drømme om at brokke mig over at nogle af mine penge gik til noget indholdsløst pladder. Problemet her er at jeg tror at denne journalistik, som fylder meget i medierne, har udelukkende negative konsekvenser sammenlignet med en journalistik der satte oplysning som vigtigste kriterium.

Martin Lund

Arkiv

Tags

Arkiv

Relaterede