Smartlog v3 » Store og små kommunikationsindfald fra UNGE KOMMUNIKATØRER » Do you speak English?
Opret egen blog | Næste blog »

Store og små kommunikationsindfald fra UNGE KOMMUNIKATØRER

En del af Dansk Kommunikationsforening ............................... Her blogger UngKom. Giv din mening med på vejen.

Do you speak English?

28. Apr 2008 20:29, ungkom

Der er en særlig debat, der på det seneste har fanget min interesse; både pga. den faglige karakter, men også fordi debatten inden for den seneste måned har påvirket min egen studiegang.

Det er debatten om hvorvidt undervisningssproget på højere videregående uddannelsessteder skal foregå på engelsk eller på dansk? Jeg synes denne debat er meget relevant for en studerende som jeg, der er en klar tilhænger af et globaliseret Danmark og samtidig også er tilknyttet en dansksproget uddannelse.

Min første tanke var da derfor også ”ja, burde alle højere videregående uddannelser ikke være mere eller mindre engelsksproget?” Denne tanke bunder i ideen om, at en Danmarks største eksportvare jo som bekendt er viden, og hvis den skal blive ved med at være attraktiv i en globaliseret verden, skal den vel foregå på et højt engelsk niveau?

Men samtidig kan jeg godt forstå modstanderne og have frygt for, at danskere bliver dårligere til deres modersmål samt, at uddannelsesniveauet forringes. - Og sidstnævnte kan jeg desværre nikke genkendende til!

Gennem min tid som studerende må jeg erkende, at det faglige niveau bliver meget lavere når undervisningen foregår på engelsk. Min erfaring fortæller mig, at mange undervisere på højere læreranstalter simpelthen ikke besidder et godt nok engelsk til at kunne undervise.
På den baggrund vil man jo så kunne argumentere, at så længe underviserne ikke kan formidle deres viden, på minimum samme niveau som på dansk, så skal man holde sig til dansk som undervisningssprog… men bliver vi så nogensinde bedre? Bliver underviserne så presset til at kunne undervise på et niveau, der kan gøre sig gældende internationalt eller risikerer vi at blive løbet indenom i ræset om den globaliserede verden?

Ja, jeg må erkende, at jeg stadig er splittet i debatten, da jeg kan se fornuften i begge siders argumenter. Så måske skal man i stedet for at vælge, prøve at komme til et kompromis med halvt og halvt, så det kræves at halvdelen af fagene på et studie er på engelsk og den anden på dansk?

Tja.. den er svær men synes bestemt den er relevant for fremtidens uddannelsesniveau i Danmark.

Hvis du er interesseret i mere information om emnet kan du læse Regeringens sprogudvalgs rapport ”Sprog til tiden” som netop er offentliggjort.

Nicole Seroff
 

Kommentarer

 1. Martin Lund
  19. May 2008 01:47
  1

  Når undervisere og elever har et modersmål som de er mere hjemmevant med og kan udtrykke sig mere nuanceret på, nemlig dansk, så er det også dansk der bedst danner rammerne for geniale tanker, a-ha-oplevelser og nuancerede diskussioner. Herefter kan man så arbejde med at oversætte hvis det skal ud over landets grænser.

  Engelsk som undervisningssprog undertrykker fagets egentlige elite og giver kun dem fordel som er bedst til engelsk. Det er efter min mening en åndssvag måde at danne A- og B-hold på.

  Derudover er der hele diskussionen om at dansk lider domænetab. Og den er vigtig, for det handler faktisk om at sproget mister intelligens fordi det mister evnen til at diskutere videnskabelige emner nuanceret.

  Man får formentlig rigelig kendskab til engelsk terminologi gennem de bøger man læser. Et mindstekrav må derfor være at man kan oversætte lektierne til dansk i undervisningen.

  Hvis man ser på et sprog som et gitter det lægger hen over virkeligheden, så er gitteret forskelligt fra sprog til sprog. Det betyder at man med et lille sprog reelt står med en større mulighed for at få unikke tanker og associationer.

  Og sådan kunne jeg blive ved med det ene argument efter det andet. Vi ved at devaluerer os selv ved at ensliggøre os med resten af verden. Det siger sig selv. Derfor siger det også sig selv at vi skal tale dansk.

Arkiv

Tags

Arkiv

Relaterede